Bra att veta

Bra att veta!

 Det här är en samling av saker som är bra att veta och att tänka på innan er första ridlektion. Även du som van hästförälder läser med fördel detta för att veta vad du bör tänka på i just vårt stall. På er allra första ridlektion möts du av din instruktör i cafeterian vid lektionstidens början.


Regler

Här följer några av våra regler som kan vara bra att veta när ni kommer.

Reglerna finns till för att er vistelse på ridskolan ska vara så säker och trevlig som möjligt.

 

  • 1. Hjälp varandra och var en bra kompis - att säga "hej" är vår allra viktigaste regel!
  • 2. Meddela (via Hippocrates) om du inte kan komma på en lektion.
  • 3. Stallet är ingen säker plats för ett barn i barnvagn, därför får barnvagnar inte finnas i stall, ridhus eller på ridbanan.
  • 4. Hunden får gärna komma med men ha den kopplad.
  • 5. Syskon och kompisar är alltid välkomna till ridskolan. En vuxen ser till att de är införstådda med reglerna.
  • 6. Rökning är förbjuden på hela anläggningen.
  • 7. I hästens box är fokus på hästen. Det vill säga; lek, lurar i öronen och liknande gör vi avskilt från hästarna.
  • 8. Alla medlemmar i Folkatorps Ridsportssällskap är försäkrade men tänk på att vistelsen hos oss sker på egen risk.


Klädsel

Lämplig klädsel för ridning är lagom stora, slitstarka kläder. Tänk på att för stora och slängiga kläder och halsband lätt kan fastna i stallet, hästen eller grenar i skogen. Dessutom är det lättare för instruktören att se ryttarens sits om kläderna är lagom stora. Jacka eller tröja med dragkedja skall alltid vara knäppt nertill. Skorna skall ha en klack för att foten inte ska kunna fastna i stigbygeln. Stövel alt sko och chaps rekommenderas. Långt hår ska sättas upp för att undvika att det hamnar i ögonen. Under all ridning ska hjälm bäras och vi rekommenderar även ridväst. Både hjälm och väst finns att låna på ridskolan. Ibland upplevs obehag i händerna vid ridning. Att använda fingervantar brukar hjälpa mot detta.


I stallet

Tänk på att stallet är hästens hem. Det ska vara lugnt och stallgången skall var fri från föremål. Inne hos hästen i boxen är vi max två personer. Hästarna sätts fast vid all sorts hantering i boxen. Det är din uppgift att släppa lös hästen och hänga grimman på dörren när du är klar med den. Vi är många som ska hitta bland sakerna så se till att utrustningen hängs tillbaka där du tog den. Kom ihåg att vi alla går och är lugna i stallet.


Att leda

Du ansvarar som förälder för att leda ditt barn under ridlektionen. Vi leder hästarna i grimskaft. Grimskaftet använder du som nödbroms om något skulle hända. Tänk på att det är den på hästryggen som ska manövrera hästen. För att påverka hästen så lite som möjligt skall ledaren vara placerad i höjd med hästens bog. Ridläraren säger till när det är dags att rida själv. Det kan ta olika lång tid beroende på ryttarens balans och koncentration och hästens dagsläge.

Innan lektion

Kom i tid. Tänk på att om du blir sen drabbas hela gruppen. Era första gånger på ridskolan görs hästarna ordning av personal innan ridlektionen. Efterhand får ryttarna öva på att göra ordning hästarna själva. Räkna då med att komma senast 30 min innan lektionens start.

5 minuter innan lektionen börjar ska ryttare, ledare och häst vara påklädda och klara.

 

Så här skall hjälm och väst sitta

Hjälmen ska sitta stadigt på huvudet och hakbandet ska vara åtdraget. En lagom stor väst går inte längre ner än till svanskotan. Prova sitt på en stol och se så att västen inte tar emot. Ridvästen skyddar bäst så nära kroppen som möjligt.


Efter lektion

Ska din häst jobba igen efter avslutad ridlektion så lämnar du över hästen på ridbanan eller i ridhuset. Annars tar du med din häst in till stallet och klär av den dess utrustning och hänger upp på plats i sadelkammaren. Skölj alltid bettet noga efter ridning för att undvika sår i hästens mungipor. Hästen skall därefter borstas och hjälm och väst läggas tillbaka. Räkna med 30 min efter ridlektionen för att hinna ta hand om häst och utrustning.

Foto: Carin Calleberg